Posted on

COMUNICAT DE PRESĂ

Federația Elevilor din România (FER) salută declarațiile Avocatului Poporului privind lansarea unei investigații în domeniul transportului de persoane, ca urmare a cazului de la Caracal, unde o fată de 15 ani a fost ucisă, fiind răpită după ce a folosit o cursă „la ocazie”, deoarece pe acea rută nu exista, la acel moment, nicio cursă de transport.

Ieri, 29 iulie, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul Alexandrei Măceșanu, o fată de 15 ani care a fost răpită și ucisă după ce, întorcându-se de la meditații, a urcat în mașina unui bărbat pentru a ajunge din Caracal în satul în care locuia, Dobrosloveni, deoarece nu exista nicio cursă de transport pe acea rută la ora respectivă. Renate Weber, Avocatul Poporului, a declarat că va solicita Ministerului Transportului, Ministerului Educației și consiliilor județene să dea explicații privind felul în care a fost gestionat transportul în România, ca urmare a tragediei.

Dorim, astfel, să salutăm declarațiile doamnei Weber și să atragem atenția asupra faptului că existența unui operator care să deservească fiecare traseu dintr-un județ reprezenta responsabilitatea consiliilor județene, ele având pârghiile legale pentru a obliga operatorii să practice traseele și, mai mult, să opereze mai multe curse pe zi, la intervale regulate, prin intermediul unui contract de delegare a gestiunii serviciului public. Obligativitatea încheierii unui astfel de contract cu operatorii de transport există încă din anul 2001, prevăzută de OG nr. 86/2001, fiind reluată de Legea nr. 92/2007. Totuși, timp de 18 ani, jumătate din consiliile județene din România, inclusiv Consiliul Județean Olt, au încălcat legea, neîncheiând contracte, deoarece asta ar fi presupus o implicare financiară din parte autorităților, iar voința politică a lipsit cu desăvârșire. Dorim să evidențiem faptul că tragedia de la Caracal putea fi evitată dacă CJO ar fi respectat obligațiile legale pe care le avea, încheind contractele de serviciu public și asigurându-se că există un operator pe acea rută, astfel Alexandra nefiind nevoită să folosească o cursă la ocazie

Mai mult, în data de 28 iunie a intrat în vigoare Ordonanța de urgență nr. 51/2019, prin care transportul

județean a fost eliminat din sfera serviciilor publice, astfel fiind eliminată și posibilitatea obligării operatorilor de transport de a practica inclusiv acele trasee care nu aduc un profit, dat fiind faptul că transportul se va desfășura în regim comercial, fiecare operator având libertatea de a practica transportul fără îndeplinirea obligațiilor de serviciu public (privind accesibilitatea, siguranța, accesul universal, calitatea serviciului de transport). Astfel, riscul ca sute de comunități locale să devină izolate este unul foarte mare, cetățenii fiind obligați să folosească cursele la ocazie. Ne aflăm, deci în ipoteza posibilității creșterii numărului de cazuri asemănătoare celui de la Caracal.

Pe această cale, solicităm Avocatului Poporului să salveze zeci de mii de elevi de la a își risca viața în fiecare zi în care merg la școală cu o cursă „la ocazie” și să sesizeze la Curtea Constituțională a României Ordonanța de urgență nr. 51/2019.

BIROUL DE PRESĂ AL FEDERAȚIEI ELEVILOR DIN ROMÂNIA

Federația Elevilor din România (FER) este o organizație neguvernamentală în curs de înființare, care își asumă reprezentarea drepturilor și intereselor comune ale tuturor elevilor din învățământul preuniversitar din România. FER este compusă din toate asociațiile reprezentative ale elevilor din România existente la acest moment: Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Bacău, Asociația Elevilor din Maramureș, Asociația Elevilor din Călărași, Asociația Vâlceană a Elevilor și Asociația Elevilor din București și Ilfov.

Pentru mai multe detalii: Andrei-Mihai Tănase, președintele
Asociației Elevilor din Constanța – 0763 254 419

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *