Posted on

Asociațiile de elevi din țară (Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Vâlceană a Elevilor și Asociația Elevilor din Maramureș) solicită premierului Ludovic Orban demiterea ministrului educației, Monica Anisie, după ce pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării a fost publicat un proiect de ordonanță de urgență care aruncă
transportul elevilor în haos și plafonează din nou naveta elevilor.
Proiectul propus de Ministerul Educației și Cercetării urmărește să modifice art. 84, alin. (3) din Legea educației naționale în sensul introducerii unor „cuantumuri maxime” pentru sumele ce pot fi decontate elevilor, urmând ca Guvernul să stabilească aceste sume printr-o hotărâre de Guvern în termen de 30 de zile.

Concret, elevilor nu li se vor putea deconta cheltuielile de transport integral, ci în baza unui plafon stabilit de Guvern, la fel ca între 2013 și 2016, când a fost adoptată OG nr. 29/2013, iar din 400 de lei, suma aproximativă pentru un abonament pe o distanță de 50 km, elevilor li se decontau doar 120 de lei. Nota de fundamentare a proiectului folosește drept temei și exagerează decizia Curții Constituționale a României nr. 657/2019 care a declarat sintagma „pe bază de abonament” din art. 84, alin. (3) din Legea educației ca fiind neconstituțională și discriminatorie, având în vedere faptul că nu toți operatorii vând abonamente, conform definiției, ci mai degrabă pachete de bilete ce nu puteau fi decontate. Astfel, măsura propusă de Ministerul Educației va permite decontarea biletelor elevilor, dar în sume maxime stabilite de Guvern.

Deși decizia este una simplă și stabilește un lucru foarte important, corectând, de asemenea, una din problemele transportului elevilor, Ministerul Educației, condus de către Monica Anisie, caută să mai aducă încă un afront acestui subiect, prin plafonarea decontării navetei elevilor. Astfel, pentru decontarea cheltuielilor elevilor, se introduce din nou un plafon, la fel ca în 2013, prin OG nr. 29/2013.

Dorim să atragem atenția că în acest moment ministrul educației, Monica Anisie, dorește să ia măsuri chiar aflate în contradicție cu obiectivele pe scurt ale MEC, din anexa 3 la bugetul ministerului, care prevedea că unul dintre obiective este „inițierea unor eforturi guvernamentale pentru deblocarea decontului navetei elevilor și cadrelor didactice și pentru finanțarea transportului școlar intrajudețean;”.

Astfel, deși reprezentanții Guvernului se laudă săptămânal că susțin educația și vor să ajute elevii, de fapt, din nevoia de a cheltui cât mai puțini bani, iau măsuri contra elevi. Cea propusă prin acest proiect este una dintre ele. În loc ca MEC să pună în aplicare în mod corect Decizia CCR, autoritatea o interpretează în mod eronat pentru a nu aloca bani în vederea decontării integrale a navetei.

Pe cale de consecință, asociațiile de elevi cer demiterea ministrului educației, Cristina-Monica Anisie și retragerea de urgență a proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului de pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării.

Semnat: Andrei-Mihai Tănase (AEC), Alexandru Rădulescu (AEBI), Iuliana Puiu (AVE), Denis Lazăr (AEM) Pentru mai multe detalii: Andrei-Mihai Tănase, președinte AEC 0763 254 419

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *