Asociațiile de elevi din țară (Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Vâlceană a Elevilor și Asociația Elevilor din Maramureș) solicită premierului Ludovic Orban demiterea ministrului educației, Monica Anisie, după ce pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării a fost publicat un proiect de ordonanță de urgență care aruncă
transportul elevilor în haos și plafonează din nou naveta elevilor.
Proiectul propus de Ministerul Educației și Cercetării urmărește să modifice art. 84, alin. (3) din Legea educației naționale în sensul introducerii unor „cuantumuri maxime” pentru sumele ce pot fi decontate elevilor, urmând ca Guvernul să stabilească aceste sume printr-o hotărâre de Guvern în termen de 30 de zile.
Concret, elevilor nu li se vor putea deconta cheltuielile de transport integral, ci în baza unui plafon stabilit de Guvern, la fel ca între 2013 și 2016, când a fost adoptată OG nr. 29/2013, iar din 400 de lei, suma aproximativă pentru un abonament pe o distanță de 50 km, elevilor li se decontau doar 120 de lei. Nota de fundamentare a proiectului folosește drept temei și exagerează decizia Curții Constituționale a României nr. 657/2019 care a declarat sintagma „pe bază de abonament” din art. 84, alin. (3) din Legea educației ca fiind neconstituțională și discriminatorie, având în vedere faptul că nu toți operatorii vând abonamente, conform definiției, ci mai degrabă pachete de bilete ce nu puteau fi decontate. Astfel, măsura propusă de Ministerul Educației va permite decontarea biletelor elevilor, dar în sume maxime stabilite de Guvern.
Deși decizia este una simplă și stabilește un lucru foarte important, corectând, de asemenea, una din problemele transportului elevilor, Ministerul Educației, condus de către Monica Anisie, caută să mai aducă încă un afront acestui subiect, prin plafonarea decontării navetei elevilor. Astfel, pentru decontarea cheltuielilor elevilor, se introduce din nou un plafon, la fel ca în 2013, prin OG nr. 29/2013.