Organizațiile de elevi din toată țara solicită guvernanților asumarea unui pachet de măsuri concrete pentru a asigura condițiile optime de susținere a examenelor naționale.

Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Elevilor din Maramureș, Asociația Vâlceană a Elevilor, Consiliul Național al Elevilor și Uniunea Liceenilor Maghiari din România propun următoarele măsuri pentru susținerea examenelor naționale:

1. Elevii, profesorii și personalul auxiliar vor primi măști (măcar două bucăți) care vor fi puse la dispoziția acestora înainte și după examen. Acestea trebuie să fie puse la dispoziția elevilor în cadrul unității de învățământ preuniversitar;

2. Toate unitățile de învățământ preuniversitar vor fi igienizate înainte și după probele scrise, iar autoritățile centrale vor asigura dotarea corespunzătoare cu materiale igienico-sanitare necesare pentru a organiza examenele în condiții optime;

3. Instruirea prealabilă în cadrul tuturor comunităților școlare privind măsurile care se impun pentru ca examenele să se desfășoare în condiții optime și nimeni să nu fie în pericol de a fi infectat de COVID-19;

4. Monitorizarea condițiilor igienico-sanitare de către Direcțiile de Sănătate Publică din unitățile de învățământ preuniversitar, respectiv impunerea unor sancțiuni pentru conducerea unităților de învățământ care nu respectă normele igienico- sanitare;

5. Realizarea unor parteneriate cu instituțiile publice și instituțiile de învățământ care dispun de spații în care se vor putea desfășura examenele naționale respectându- se, totodată, normele de distanțare socială;

6. Introducerea posibilității ca elevii să poată susține examenele naționale în școlile aflate în proximitatea domiciliului, pentru a evita impactul condițiilor insalubre din mijloacele de transport în comun;

7.Rezolvarea punctuală a sistemelor de igienizare în cadrul unităților de învățământ preuniversitar din mediile defavorizate, din mediul rural (în special cele care încă nu dispun de un grup sanitar situat în interiorul școlii), pentru ca niciun elev și niciun profesor să nu fie în pericol, indiferent de școala în care se va organiza examenul.

,,Sunt elev în clasa a-XII-a, iar eu personal nu pot spune la acest moment faptul că am încredere în autorităţi că ne vor asigura materialele şi condiţiile necesare de igienă pentru susţinerea examenelor. Să sperăm că lucrurile nu se vor face cu lipsă de interes, căci, eu voi refuza sub orice formă să intru în sala de examen în cazul în care constat faptul că mă aflu într-un pericol de infectare. Autorităţile trebuie să dispună măsuri concrete şi foarte bine gândite de către specialişti pentru a proteja elevii din România, căci, posibilitatea de infectare este foarte ridicată.’’

Sursa foto: news.sky.com