Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), singura organizație reprezentativă a elevilor din capitală și județul Ilfov, condamnă lipsa de interes a primăriei față de elevii care învață în sectorul 4 și implicit face un apel către consilierii locali pentru a convoca de urgență o ședință ce are pe ordinea de zi  un Proiect de Hotărâre de Consiliu Local referitor la bursele școlare.

Cu toate că Sectorul 4 se mândrește cu faptul că elevii, și implicit sistemul educațional reprezintă o prioritate, aceștia au dat dovadă de o atitudine contrară acestor idealuri. Vineri, 18 decembrie a.c. a fost convocată ședința care avea pe ordinea de zi stabilirea cuantumurilor și numărului  burselor sociale, de performanță, merit și studiu, însă aceasta a fost amânată în ultimul moment.

Ne apropiem de încheierea primului semestru școlar, iar Primăria Sectorului 4 nu are un plan bine definit pentru elevii care depind de acest ajutor financiar care ar trebui facilitat din banii bugetului local. În vreme ce majoritatea primăriilor au aprobat la începutul anului școlar în ședințe de Consiliu Local  HCL-urile privitoare la burse, sectorul 4 este codaș în respectarea legii. Mai mult, apelurile telefonice și adresele din partea reprezentanților elevilor au fost ignorate atunci când aceștia au încercat să afle data reconvocării ședinței. Acest fapt denotă atât indisponibilitatea Direcțiunii de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar din Sectorul 4 asupra cererii unor informații de interes public, cât și dezinteresul primăriei atunci când este vorba de elevii care învață în acest sector.

Aducem la cunoștință faptul că bursele sunt imperioase pentru familiile cu o situație financiară instabilă,ele reprezentând un ajutor suplimentar pentru a face față cheltuielilor necesarului zilnic, iar perioada sărbătorilor constituie un adaos de consum ce mulți nu și-l pot permite. Prin neacordarea acestui sprijin reglementat prin lege, Primăria Sectorului 4 își încalcă nu numai datoria legală, dar și cea morală, lăsând elevii acestui sector fără susținere bugetară.

Pe această cale, solicităm primarului Daniel Băluță și aleșilor locali să își respecte datoria morală și să înceteze amânarea continuă a respectării drepturilor elevilor, inițiind astfel HCL-ul care să concretizeze situația burselor școlare pe anul 2020-2021.

“Ne aflăm la finalul lunii decembrie și Primăria Sectorului 4 nu a inițiat nicio Hotărâre de Consiliu Local prin care să concretizeze cuantumurile și numărul în care se vor acorda bursele școlare. Vorbim despre o primărie care timp de 9 ani de zile nu a respectat legea și nu a achitat bursele elevilor. Elevii nu vor ierta faptul că responsabilii din primărie vor intra în concedii, în timp ce aceștia încă își vor aștepta bursele. Suntem profund dezamăgiți de acest comportament duplicitar ce a dus la o întârziere în acordarea banilor de care multe familii cu o situație financiară precară depind, mai ales în această perioadă.”-Ana-Maria Groza, președinte AEBI