Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), organizație reprezentativă a elevilor din capitală și județul Ilfov, condamnă lipsa de interes față de elevi și susține demiterea din funcție a Inspectorului General ISMB, Ionel Pușcaș.

Vineri, 4 iunie a.c., un elev de clasa a VI-a din cadrul Școlii Gimnaziale George Bacovia din Sectorul 4, a fost îndemnat spre suicid din partea bullying-ului la care a fost supus din cauza colegilor de clasă.  Acesta a fost dus la spitalul Marie Curie, scăpând cu leziuni minore în urma incidentului și internat mai apoi la Spitalul de Psihiatrie din București, pentru îngrijiri.

Inspectorul General al Municipiului București, Ionel Pușcaș a declarat în urma incidentului: “O joacă obișnuită… Ce să vă zic… a avut o stare de nervi. Nu neapărat s-a certat cu un elev, a evocat ca a băut o … Cola. Pur și simplu a fugit și a sărit pe geam.” Dorim să atragem atenția asupra acestui comportament în neconformitate cu funcția pe care acesta o ocupa. Viețile elevilor nu sunt o joacă și nici cazurile de abuz în școli, care ar trebui luate în vedere în principal de către Inspectoratele Școlare. Domnul Ionel Pușcaș a dat dovadă de total dezinteres asupra sistemului educațional pe care acesta ar fi trebuit să îl protejeze.

Mai mult, dorim să punem în vedere faptul că , la momentul actual, un consilier școlar trebuie să aibă în grijă 600 de elevi pentru a-și îndeplini  norma. Majoritatea consilierilor din România nu au studii în psihologie, fiind profesori de meserie.

De asemenea, consilierea școlară și orientarea în cariera a elevilor trebuie să primeze pentru evitarea unor astfel de situații. Totodată, responsabilitatea gestionării sau rezolvării unor astfel de cazuri, dar și a prevenirii aparține în egală măsură școlii, profesorilor și elevilor. O bună educație presupune comunicarea între cele trei părți și critica imediata a unor astfel de evenimente. Un elev trebuie să aibă sprijin și suport din partea pedagogilor și a managementului școlar, deoarece nu este un simplu instrument demn de etichete și de judecăți pripite.

În acest sens, Asociația Elevilor din București și Ilfov susține demiterea din funcție a inspectorului general ISMB, Ionel Pușcaș. Un astfel de comportament indiferent asupra unei probleme majore, nu va fi ignorat.

“Este tulburător faptul că fix cei care trebuiau să ajute acest elev, au dat dovada de ignoranță asupra acestui caz. Susținem demisia domnului inspector școlar general. Bullying-ul nu este “o joacă de copii”, cum a citat-o acesta în declarația sa, ci un pericol real. Acest elev se află în stare gravă internat la un spital, iar eu nu cred că este momentul să diminuăm gravitatea situației.” -Ana-Maria Groza, președinte AEBI